Muskaatnoot Poeder
De muskaatnoot is de pit van de vlezige, gele vrucht. De pit wordt door een harde bast omgeven. De zaadmantel, die om de noot zit, wordt ook gedroogd en wordt onder de naam foelie gebruikt. De altijd groene muskaatnootstam wordt ca. 10-16 meter hoog en kan tot 100 jaar oud worden. De bomen dragen vanaf het 7de jaar vruchten.
De muskaatnoot was in de Oudheid niet bekend bij de Grieken en de Romeinen. Pas vanaf de ontdekking van de zeeweg naar Indië door Vasco da Gama in het begin van de 16de eeuw begon de zegetocht van de muskaatnoot. De Hollanders verdrongen in 1605 de Portugezen van de Indonesische eilanden en verstevigden hun kruidenmonopolie door de muskaatnoot teelt en –handel tot slechts enkele eilanden te beperken.
Zij vernietigden de plantages op de andere eilanden en verboden de aanbouw van nieuwe aanplantingen. Reeds vanaf 1770 slaagden de Fransen erin zaden en stekken van de muskaatbomen in hun bezit te krijgen en aan te planten. In 1802 verdreven de Engelsen de Hollanders en zorgden voor de wereldwijde teelt in vele tropische gebieden.
Eigenschappen:
- problemen aan de ingewanden
- diarree en indigestie
- gebrek aan eetlust
- darmontsteking
- galstenen
- onvoldoende menstruatie
- slechte adem of halitosis
- trage spijsvertering
Gebruik:
- muskaat noten gebruik je in puree en aardappel gerechten
- allerlei soepen en bouillons
- bij groenten zoals bloemkool, witlof, sperziebonen en asperges
- probeer zeker ook eens nootmuskaat te combineren met zoete gerechten zoals pudding, ijs en op warme appel
- nootmuskaat wordt ook veel gebruikt in bakwaren, met name in speculaas
- ten slotte wordt het ook in allerlei vleesgerechten, gevogelte en bij wild toegepast
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.