Ajuinsnippers
Gebruikstips
Gebruikstips
Productinformatie
Productinformatie
Gewicht | N/B |
---|---|
Gewicht | 125g, 500g |
Voedingswaarden per 100g
Voedingswaarden per 100g
Beschrijving
Ajuinsnippers
Gedroogde uien stukjes zonder toevoegingen. Een goede vervanging van verse uien zijn gedroogde ajuinen. Deze hebben de zelfde smaak toch zijn deze schilfertjes veel minder scherp dan de verse. Meestal worden hier Spaanse uien voor gebruikt, omdat deze een hoger droge stofgehalte hebben.
Uien zijn een van de oudste en gezondste groenten die er bestaan. 6000 jaar geleden werd de ui al gebruikt bij verschillende volkeren. Oorspronkelijk komt het uit Indië en omgeving. De ui is een bolgewas en is verwant aan de look familie.
Uien hebben een papierachtig buitenste vel over een gelaagde kern. Ze worden wereldwijd gebruikt in de keuken, en bestaan in allerlei vormen en kleuren. Ajuinen hebben een scherpe smaak en geur die onze ogen bij het snijden ervan zelfs tot tranenproductie aanzet. Bij het stukgaan van de cellen worden er zwavelzuurverbindingen gevormd. Hieruit komt het gas propaanthial-S-oxide vrij. Wanneer dit gas in contact komt met de ogen vormt het met het oogvocht een zwavelzuurverbinding, dat de zenuweinden in het oog irriteert. Hierdoor gaan de ogen tranen.
Om dit te verminderen kun je:
- uien in de koelkast leggen
- pellen onder stromend water of afzuigkap
- het worteleinde als laatste wegsnijden
- bij verhitting vermindert de sterkte van de uien
Oogst:
Ajuinen worden vanaf de tweede helft van maart tot de eerste helft van april gezaaid. De oogst vindt afhankelijk van het ras plaats in augustus of september. Uien zijn niet alleen een groente, maar ook een smaakmaker.
Eigenschappen:
Tal van aandoeningen worden voorkomen of genezen door het eten of inwrijven van uien of uiensap.
- uien zuiveren het bloed
- helpen de verstopte neus vrij te maken
- tegen een ontstoken oor
- goed voor geelzucht, maagzweren en nierstenen
- bij bronchitis rauwe uien eten of de sap met wat honing mengen en er enkele malen per dag 1 lepel van innemen
- bij hoest tegen vastzittend slijm gebakken uien eten
- bij verkoudheid enkele malen per dag een slokje uienwater drinken of ’s nachts een -opengesneden ui naast het bed leggen
- wondjes en insectenbeten: de plek inwrijven met een doorgesneden ui en dan de ui op de -plek met verband omwikkelen en enkele uren laten intrekken
Oorsprong: Spanje